SDA PODRŽAVA ISPLATU POMOĆI ZAPOSLENIM U INSTITUCIJAMA ZDK

Kantonalni odbor SDA ZDK podržava  isplatu  jednokratne  pomoći  uposlenicima  koji plate i naknade primaju iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona u iznosu 1.080,00 KM, a na temelju Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlade FBiH, za koju je prethodna Vlada ZDK, predvođena SDA, završila sve neophodne zakonske procedure, ali  i, što je najvažnije, osigurala sredstva neophodna za isplatu pomoći. 

Naglašavamo da je odluku o isplati jednokratne pomoći bivša Vlada ZDK donijela nakon adekvatne analize Budžeta koji je apsolutno likvidan i u stalnom porastu. Iz tih razloga ne postoji niti jedan razlog da se isplata pomoći uposlenicima koji plate i naknade primaju iz Budžeta Zeničko-dobojskog dovede u pitanje. 

Porazno bi bilo, ako se uzme  u obzir  trenutno stanje Budžeta koji je, ponavljamo, stabilan  i u stalnom porastu, kao i rast svih životnih troškova naših sugrađana, od cijena u  prosjeku 17,3 % do prijevoza čiji je rast čak 28,2%, da bilo ko iz nama neshvatljivih razloga dovede odluku Vlade ZDK o isplati pomoći u pitanje.

Klub zastupnika SDA u Skupštini ZDK će podržati rebalans Budžeta u kojem je opredijeljeno po 1.080 KM za svih 8.200 zaposlenih  u organima i javnim ustanovama čiji je osnivač ZDK.