Sedmorka potpomognuta nezavisnim zastupnicima srlja u bezakonje i političku krizu u ZDK

Analizirajući prethodne radnje sedam stranaka okupljenih u, jasno je, interesnu koaliciju, očigledno je da se nova skupštinska većina ne snalazi, ali i da sve pokušava završiti “preko koljena”, ne vodeći računa o poštivanju zakonskih procedura, pa čak ni Ustava koji je grubo prekršen. Ovakvim tvrdnjama u prilog ide sastav Vlade ZDK koju je predložila mandatarka Amra Mehmedić, jer do zadnjeg trenutka nismo bili načisto ko su budući ministri. Očigledno je da su to kadrovska rješenja koja su predložena bez saglasnosti stranačkih baza, a koja za svoj rad odgovaraju pojedincima i uskim interesnim skupinama. To potvrđuju i turbulencije oko imenovanja DF-ovog kandidata za ministra za boračka pitanja i SDP-ovog kandidata za ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koji su zamijenjeni preko noći. Jasno je da se ovdje ne radi ni o kakvoj programskoj koaliciji, nego o brutalnoj raspodjeli političkih pozicija, koja, sudeći po svemu, nema podršku u stranačkim bazama.

Međutim, to nije problem opozicije, nego nove skupštinske koalicije i govori o njihovoj neozbiljnosti. Pravi problem je što većina ne poštuje zakone i Ustav i to se desilo sa obje tačke dnevnog reda prošle  sjednice Skupštine.

Kod prijedloga sastava nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona grubo je prekršen Zakon o vladi, koji propisuje da Vladu čini sedam ministara po nacionalnosti Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina. Vladu nove premijerke Mehmedić čine tri Hrvata, dva Srbina i šest ministara Bošnjaka, s tim da nije sigurno ni da su se svi ministri iz bošnjačke kvote izjasnili kao Bošnjaci što je ponižavajuće za apsolutno najbrojniji narod u ZDK.

To predstavlja grubo kršenje Zakona o vladi i ostaje nejasno kako je Privremena komisija za izbor i imenovanja, koja je vrlo važan filter u ovoj proceduri, preuzela rizik da Odluka o imenovanju Vlade ZDK, kao i svaka naredna odluka koju donese ta Vlada, bude nezakonita i neustavna. Još apsurdnije izgleda inicijativa zastupnika nove većine, Vinka Marića iz Bosanskohercegovačke inicijative-Kasumović Fuad, za izmjenu Zakona o vladi kojim će se mijenjati ili potpuno ukinuti odredba koja propisuje nacionalni omjer ministara u Vladi, jer su očito spremni učiniti sve kako bi mogli zadovoljiti ogromne apetite koalicionih partnera.

O interesu građana, zaokupljena podjelom plijena, novi konglomerat stranaka okupljenih u većinu i ne razmišlja. Teoretski je nemoguće da se zadovolje ogromni apetiti stranačkih centrala i interesnih grupa okupljenih oko sedam stranaka i nezavisnih zastupnika, Omera Škalje i Vahida Ramića, koji svi zajedno čine novu vlast u ZDK.

Zbog svega navedenog, sigurni smo da Zeničko-dobojskom kantonu predstoji jedan turbulentan period i da ulazimo u jednu neizvjesnu političku krizu. Naglašavamo da će SDA iskoristiti sve postojeće pravne mehanizme da provedene procedure vrati u okvire Ustava i zakona – stoji na kraju saopštenja.