Hapšenje komandanta Dudakovića pokazuje da Tužilaštvo BiH djeluje pod snažnim političkim pritiskom

Hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije RBiH pokazuje da Tužilaštvo BiH djeluje pod snažnim  pritiscima politika čiji je   cilj  izjednačavanje  branilaca BiH i agresora na BiH. Time se želi   stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata.

Moramo i ovom prilikom podsjetiti da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce  krivičnih djela u svojim redovima. Na drugoj strani  snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine.  Zato se niti mogu, niti će se ikada moći  izjednačiti po broju zločina branioci BiH sa agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima.

Opredijeljeni smo za procesuiranje svih ratnih zločina. Međutim,  Tužilaštvo BiH je moralo, prije svega,  procesuirati odgovorne za progon i masovne zločine nad stanovništvom Krajine, opsadu i bombardiranje  gradova,  uništavanje čitavih naselja i  masovna ubistva njihovih stanovnika.

Apsolutno je neprihvatljivo hapšenje i pritvaranje generala Dudakovića i njegovih saboraca, jer su u dugotrojnom istražnom postupku cijelo vrijeme dostupni Tužilaštvu i policijskim organima, na čije se pozive već deset godina redovno i uredno odazivaju. Zato je neizbježan zaključak da  njihovo hapšenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika 5.korpusa koji su časno i herojski odbranili Krajišnike pred udarom agresora.

Podsjećamo da su sličnu golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH  da bi na kraju bili oslobođeni.

S obzirom da je svima poznata uloga 5.korpusa, časna i herojska borba komandanta Dudakovića i njegovih saboraca, uvjereni smo da će se u krivičnom postupku  dokazati njihova nevinost.

Izvor: sda.ba