Premijer Galijašević: Zeničko-dobojski kanton zadržao lidersku poziciju u izvozu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastoji da kroz set zakonskih mjera i poticaja stvori što povoljniji ambijent za privređivanje i investiranje, a privreda Zeničko-dobojskog kantona je kičma razvoja privrede Bosne i Hercegovine, kazao je između ostalog Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona na svečanom otvaranju “14.  Međunarodnog sajma privrede Tešanj 2018”.

Obrativši se domaćinima, zvanicama i gostima, Galijašević je istakao kako “Zeničko-dobojski kanton participira u ukupnom iznosu FBiH sa oko 20 %, te je pokrivenost uvoza izvozom 90 %, čime je ovaj Kanton zadržao lidersku poziciju u FBiH”.

„Ovaj sajam je prilika da predstavimo privredne potencijale Zeničko-dobojskog kantona. Privreda ZDK ostvaruje dobre rezultate. Pored porasta industrujske proizvodnje i stalnog rasta broja zaposlenih, posebno bih istakao rast izvoza. Sve ovo govori da je privreda Zeničko-dobojskog kantona kičma razvoja privrede Bosne i Hercegovine“, kazao je Galijašević.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastoji da kroz set zakonskih mjera i poticaja stvori što povoljniji ambijent za privređivanje i investiranje. A, o snazi privrede ZDK najbolje govore uspjesi i konkurentna sposobnost kompanija kao što su: Mann+Hummel, Natron Hayat, Arcelor Mittal, Cementara Kakanj, Prevent, kao i najbrže rastuće domaće kompanije grupacija Hifa, grupacija AS, Madi, Alma Ras, itd.

Na kraju svog izlaganja premijer Galijašević je svim učesnicima i gostima ovogodišnjeg Sajma privrede Tešanj 2018. poželio da se lijepo osjećaju u Tešnju i Zeničko-dobojskom kantonu, da prezentacije njihovih firmi budu uspješne, a organizatorima je čestitao na uspješnoj organizaciji Sajma.

Izvor: Press služba ZDK