DRUŽENJE I OKRUGLI STO POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA


U povodu Međunarodnog dana žena Asocijacija „Fatma“ Zenica je organizirala okrugli sto na temu „Žena u političkom i javnom životu“.

Asocijacija „Fatma“ tokom cijele godine radi na promoviranju prava i jačanju uloge žene/ majke u svim segmentima društva.
Međunarodni dan žena je dan u kojem članice Asocijacije akcentiraju ove važne programske ciljeve. Na 8. mart se prisjećamo svega onoga za što su se žene izborile, ali i podsjećamo da je još mnogo neriješenih pitanja pred nama ….

U stom kontekstu, organiziran je okrugli sto u kojem su učešća uzele i predstavnice Asocijacije žena i Asocijacije mladih SDA Zenica.
Predsjednica Asocijacije „Fatma“ Zenica, Edina Kos-Burić je pozdravila sve prisutne u svoje i u ime predsjednika OO SDA Zenica prof. Nezira Pivića, te naglasila ulogu Asocijacije „Fatma“ u promoviranju prava žena u svim segmentima društvenog života.
Uvodne note za ogrugli sto su izložili počani gost, Predsjedavajući skupštine ZDK i podpredsjednik OO SDA Zenica Jasmin Duvnjak i predsjednica AF ZDK Selvedina Sarajlić Spahić.
Jedinstvena poruka ovih izlaganja, kao i zaključci konstruktivne diskusije koja je uslijedila se sastoji u sljedećem:
– žena sa svojim senzibilitetom i sposobnostima predstavlja važan društveni resurs
– uloga majke i supruge nije nespojiva sa društvenim angažmanom
– društvo u cjelosti treba promovirati i podržavati angažman žene u oblastima koje su njoj bliske i za koje je kompetentna
– u političkom životu ženi treba osigurati veće šanse, a većim prisustvom sposobnih žena u politici i ovaj segment društvenog života bi dobio bolju dimenziju

Po završetku oficijelnog dijela prisutni su uz kahvu i kolač proveli ugodno vrijeme, a damama je u ime OO SDA Zenica ružu uručio gospodin Jasmin Duvnjak, s porukom da će se u budućnosti zalagati za zaključke koji su doneseni.