Mirnes Burkić, povjerenik OO SDA Zavidovići: SDA će dogodine vratiti poziciju načelnika općine Zavidovići

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Zavidovići u posljednje dvije godine prolazio je kroz turbulentno razdoblje. 

Nakon gubljenja načelničke pozicije na lokalnim izborima 2016. godine, uvedeno je Povjereništvo koje je djelovalo do Općih izbora 2018. Odmah nakon izbora, 5. novembra, za povjerenika je izabran Mirnes Burkić na čiji prijedlog je KO SDA ZDK imenovao novo 17-člano privremeno rukovodno tijelo SDA Zavidovići. Burkić, 38-godišnji pravnik, pored povjereničke pozicije, u maju je imenovan na poziciju savjetnika premijera ZDK, odakle je došao sa mjesta direktora JKP “Radnik” Zavidovići. S njim smo razgovarali o stanju u SDA Zavidovići uoči unutarstranačkih izbora, koji će se desiti na jesen, ali i Općinskih izbora 2020. godine.

Obilazak članstva
NR: Kakvo ste stanje zatekli u stranci i šta ste do sada uradili?

BURKIĆ: Naš prvi korak bio je obilazak terena i već u decembru smo posjetili sve mjesne odbore. Uvidjeli smo da su članovi SDA nezadovoljni zbog slabe veze sa rukovodstvom OO SDA Zavidovići, što sam bio primjetio i ranije kao kandidat na izborima za Skupštinu ZDK. Obilaskom mjesnih odbora uvidjeli smo probleme s kojima se suočavaju, tako da smo se odmah posvetili rješavanju problema i stabilizaciji stranke, tako da smo ubrzo imali i rezultate. S obzirom da smo se nadali da će se unutarstranački izbori održati u aprilu 2019. čekali smo signal viših organa za provođenje izbora, međutim pošto je kongres SDA BiH zakazan za 14. septembar, nastavili smo raditi na sređivanju stanja u mjesnim odborima. Nedavno smo uveli povjereništvo u Mjesni odbor “Asim Čamdžić” zbog određenih problema koje smo imali u tom odboru, a u narednom periodu slijedi ponovni obilazak terena u mjesnim odborima i priprema za unutarstranačke izbore.
Također, u ovom periodu smo ostvarili i saradnju sa općinskim načelnikom Hašimom Mujanovićem, uvažavajući instituciju načelnika i našu iskrenu namjeru da dogovorom i razgovorom rješavamo probleme građana. U početku je ta saradnja išla u zadovoljavajućem smjeru i određene tačke koje smo delegirali su prolazile u Vijeću, ali su odnosi potom krenuli silaznom putanjom. Saradnja formalno i dalje postoji, ali definitivno nema prostora za dogovor.

NR: Kakve su mogućnosti SDA u Vijeću općine Zavidovići?

BURKIĆ: SDA u OV Zavidovići ima 11 vijećnika i trenutno čini većinu sa koalicionim partnerima A-SDA i SBB, koji imaju po dva vijećnika, te jednim vijećnikom iz Stranke penzionera. Međutim, pošto općinski načelnik delegira sve tačke prema vijeću nekada nije jasno kome je većina potrebna, načelniku ili Vijeću. Mi podržavamo sve odluke koje su za dobrobit građana i općine Zavidovići, iako to Mujanović nastoji prikazati drugačije u javnosti, i želimo donositi najkvalitetnija rješenja. Nažalost, vrlo je teško napraviti zapažen rezultat u situaciji kada nemamo svog načelnika koji bi bio spreman za konstruktivan razgovor i da zajedničkim snagama radimo na unapređenju uslova za život građana.

Status načelnika

NR: Načelnik Mujanović je nedavno isključen iz Kantonalnog vijeća Stranke za BiH, zajedno sa još nekim kadrovima ove stranke u ZDK-u. Šta to mijenja u odnosima na političkoj sceni u Zavidovićima?

BURKIĆ: Sama činjenica da je isključen iz KV SBiH, a razlog je, kako se moglo pročitati u medijima, kršenje Statuta i zloupotreba stranačkog pečata, puno govori o njemu kao osobi. Kao što je radio unutar svoje stranke, ne sumnjam da to radi i na poziciji općinskog načelnika. Ne bih ulazio u njihove razmirice i odluke organa SBiH i ne znam kako će on nastaviti svoje političko djelovanje. Što se tiče SDA, mi ćemo poštovati njihove odluke i pozicija načelnika će ostati takva kakva jeste, ali će se SDA potruditi da 2020. godine vrati poziciju općinskog načelnika.

NR: U političkim kuloarima se sve glasnije priča da Hašim Mujanović sa još nekoliko bivših istaknutih članova SBiH u ZDK želi prići Stranci demokratske akcije. Može li se očekivati takav scenarij?

BURKIĆ: Meni je zaista drago ako je Mujanović prepoznao da je SDA najkvalitetnija politička opcija u koju bi se on mogao uključiti. On je time praktično pogazio sve ono što je ranije govorio protiv SDA. Podsjetiću vas da je u prvom televizijskom intervjuu nakon pobjede na izborima rekao da neće sa SDA. Da li bi mogao biti član? Ja lično smatram da on trenutno nije dobrodošao u SDA. To su priče koje i ja čujem u čaršiji, ali nemam nikakve zvanične informacije od strane viših organa SDA. Mislim da to ne bi prihvatilo ni naše članstvo, jer dobro znaju o kakvoj se osobi radi i šta je uradio, odnosno nije uradio za Zavidoviće. Pogotovo ne dolazi u obzir da bude kandidat SDA na izborima.

Predizborna koalicija?

NR: Ima li SDA snage da ponovo osvoji poziciju načelnika Općine Zavidovići?

BURKIĆ: Prilikom obilaska našeg članstva uvidjeli smo da postoji veliko nezadovoljstvo radom aktuelnog načelnika, a nezadovoljni su i mnogi građani koji nisu članovi SDA. Od nas se očekuje da dogodine ponudimo najboljeg kandidata i vratimo načelničku poziciju. I uvjereni smo da ćemo to uspjeti. Moja je želja da na izbore za načelnika izađemo zajedno sa još nekim strankama, prije svega A-SDA i SBB, a zašto ne i sa Strankom za BiH, te da kao blok ove stranke zajedno podrže kandidata SDA. Dakle, vodit ćemo pregovore oko formiranja predizborne koalicije, koja će podržati kandidata SDA za načelnika.

 

NR: Možemo li već sada govoriti o imenima?

BURKIĆ: S obzirom da će stranački lokalni izbori biti tek u oktobru, nakon Kongresa, još je rano govoriti o imenima, ali će zasigurno prva zadaća novog rukovodstva SDA Zavidovići biti da izaberemo kandidata za načelnika koji će pobijediti na izborima 2020. godine.

 

Privreda i infrastruktura

NR: Koji su najveći problemi i šta najviše nedostaje Zavidovićima?

BURKIĆ: Moramo se fokusirati na jačanje i rasterećenje privrede, koja trenutno stagnira, na zapošljavanje i jačanje poduzetničkog duha, posebno kod mladih. Želimo da mladi grade svoju budućnost u Zavidovićima. Moramo iskoristiti svaku priliku i intenzivirati saradnju sa vladama ZDK i FBiH, koja trenutno nije na zadovoljavajućem nivou. Zavidovići trebaju nove puteve, vodovode i kanalizacionu mrežu. Moramo riješiti i problem deponovanja i prikupljanja otpada, koji je izazvan blokadom gradske deponije. Aktuelni općinski načelnik to očito nije sposoban prevazići. Čini se da su to problemi koji će dočekati našeg načelnika i parlamentarnu većinu koju će, uvjeren sam, okupiti SDA.

(Marketing Naša riječ)