Izetbegović nakon sastanka: SDA-u pripadaju ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane

Zapelo je, dodaje, na aktivaciji MAP-a i u tom trenutku je Milorad Dodik, kaže Izetbegović, završio  sesiju.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka sa delegacijama SNSD-a i HDZ-a BiH kazao da je sastanak protekao bolje nego što je atmosfera bila uoči samog sastanka.

– Približili smo stavove u vezi podjele ministarstava i resora. Mislim da će izlaz biti u tome da jedno od ministarstava, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, preuzme nestranački kadar iz reda Ostalih. Dakle tri Srbina, tri Bošnjaka, tri Hrvata i jedan iz reda Ostalih – izjavio je Izetbegović.

Zapelo je, dodaje, na aktivaciji MAP-a i u tom trenutku je Milorad Dodik, kaže Izetbegović, završio današnju sesiju.

– Mi insistiramo na tome. Ne vidimo da je moguće imenovati mandatara koji će dovoditi u pitanje opredjeljenje BiH kada je u pitanju NATO – dodao je predsjednik SDA.

Kada su resori koje bi preuzela SDA u pitanju, to su Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane.

– To bi morao da bude čovjek koji je afirmiran, kao osoba koja ime reference i nije stranački opredijeljen. Iz RS-a po zakonu dolaze četiri ministra i ovaj bi došao iz reda Ostalih iz RS-a ovaj put – pojasnio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao kako se nada da je ovo što je danas urađeno kraj dogovora i razgovora oko resora u državnoj vlasti.

Na kraju su se, dodaje, akteri razišli te se nada da će, kako je kazao, do kraja dana „raditi telefoni“.

– Mogu reći za hrvatsku stranu. Dobili smo tri ministra i tri zamjenika. To je nešto manje od onoga što smo mi očekivali i što smo mi planirali. To je bio naš prilog da se napravi kompromis. Na sličan način Bošnjaci su dobili tri ministra i četiri zamjenika – kazao je Čović.

Sitne detalje „koji su uzrokovali da ustanemo sa stola i ne pružimo ruku“ će svako od aktera pojedinačno kazati. HDZ je, tvrdi, učinio sve da dođe do kompromisa.

– Nadam se da ćemo u naredna dva ili tri dana imati mandatara i da će krenuti procedura – dodao je Čović.

Ponovio je kako će tokom dana biti potrebno još mnogo telefonskih razgovora kako bi se napravio iskorak.

– Što se tiče HDZ-a, mi smo djelimično zadovoljni. Dobili smo, naravno, finansije, civilne poslove i pravdu. To je nešto što može biti na tragu nekog kompromisa i uloga kojeg smo mi dali da bi u konačnici došli do dogovora – kazao je Čović o raspodjeli resora, naglasivši da ovo nije konačan dogovor.

Problem je, ističe, što Vijeće ministara BiH nije formirano još u decembru.

– Danas je pregovarački proces završen, resori su razdjeljeni. Trebat će nam malo mekšeg pristupa da bi mi otvorili sebi proces da normalno funkcionira vlast na nivou BiH – zaključio je Čović.

FAKTOR