Izetbegović: Moguće je da se vlast formira u narednih sedam dana

Na pitanje šta taj kompromis podrazumijeva, Izetbegović je poručio da to znači slanje redovnih godišnjih izvještaja

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović prokomentirao je danas najave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da je postizanje kompromisnog rješenja, koje je potrebno za formiranje državne vlasti, blizu te da bi se vlast mogla formirati u narednih sedam dana.

Izetbegović je kazao da je neophodno pronaći kompromis kada je u pitanju NATO put BiH. Na pitanje šta taj kompromis podrazumijeva, Izetbegović je poručio da to znači slanje redovnih godišnjih izvještaja.

– Mora se naći kompromis kada je u pitanju NATO put BiH. Niko ni od čega nije odustao. Mora se naći srednje rješenje, a to je slanje godišnjih planova, onako kako je to određeno zakonom i strategijama i zadovoljiti srpsku stranu time da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva BiH, eventualno referenduma u BiH – rekao je Izetbegović.

Dodao je Izetbegović da je moguće da se vlast formira u narednih sedam ili osam dana.

– Ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara ponudi rješenje na ovako dogovorenoj bazi, zašto da ne – pojasnio je predsjednik SDA.

Pojasnio je da su se čelni ljudi SDA i HDZ-a BiH nedavno sastali te da su približili stavove u vezi sa imenovanjem direktora Federalne uprave policije.