Džaferović i Izetbegović u Ahmićima: Ovo jeste genocid, borit ćemo se za pravdu

Polaganje cvijeća upriličeno je nakon vjerskog programa na šehidskom mezarju u Starom Vitezu, a osim Džaferovića i Izetbegovića cvijeće su na spomen-obilježje položili i predstavnici Federalne vlasti, općina u Srednjobosanskom kantonu i biračke organizacije.

Šefik Džaferović je kazao kako će se Ahmića svi sjećati i da ih nikada neće zaboraviti.

“Ovo jeste genocid nad stanovnicima ovog mjesta i borit ćemo se za istinu i pravdu. Boli, jako boli i stanovnike Ahmića i cijele BiH, da sva tijela nisu pronađena i da direktni izvršioci nisu odgovarali i još više boli da oni koji su bili osuđeni danas imaju društveni tretman kakav ne bi trebali imati. Slave se, ukazuju im se počasti, a tako se ne ide prema izgradnji novog povjerenja”, pojasnio je Džaferović.

Izetbegović je kazao kako se Ahmićima i njenim stanovnicima treba iskazati poštovanje posjetom ovom mjestu, ali i pronalaskom direktnih izvršilaca.

“Ubijeno je 116 ljudi, žena, djece, a direktni izvršioci nisu procesuirani, samo neki po komandnoj odgovornosti. Imamo dug prema stanovnicima Ahmića, a najbitniji je da pronađemo izvršioce ovog zločina i tijela te da se direktni izvršioci procesuiraju i kazne. Vidjeli smo odnos Hrvatske države prema Kordiću, sramotno, a i lokalna zajednica treba pokazati poseban odnos prema građanima Ahmića”, kazao je Izetbegović.