Aktuelno u BiH
13-jul-2015

Amir Zukić nakon optužbi srbijanskih medija: To je spinovanje onih koji žele skrenuti pažnju sa suštine, a suština je da se u BiH dogodio genocid


Amir-Zukic-e1394730126349

Srbijanski mediji tvrde da srpske službe sigurnosti imaju i snimke i fotografije iz Srebrenice koje dokazuju da je Asim S. i direktno učestvovao u napadu na Vučića.

Kako navodi Blic, Asim S. je u stranci zadužen za ‘povjerljive poslove', odnosno veze sa sarajevskim podzemljem. Do ulaska u politiku sarađivao je i sa nekadašnjim vođom kriminala u Sarajevu Ramizom Delalićem Ćelom, koji je 2007. godine ubijen u Sarajevu.

Uprkos tvrdnjama srbijanskih medija da je Asim S. visoki funkcioner vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije, činjenica je da on javnosti u BiH uopće nije poznat, a posebno ne kao bliski saradnik Bakira Izetbegovića i ličnosti iz političkog života.

I više je nego jasno da se slučaj u vezi sa napadom u Srbiji politizira, te da je postao predmet čiste političke i medijske demagogije koja ima za cilj prikupljanje jeftinih političkih poena podizanjem nacionalnih i političkih tenzija u regionu.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je za Klix.ba kako ne poznaje osobu koja se nalazi na fotografiji koju je objavio srbijanski Blic, te je ponovio kako svi oni koji su napali srbijanskog premijera trebaju biti kažnjeni.

“Ne znam ko je to na slici. To su gluposti obavještajnih službi i čisto spinovanje onih koji žele skrenuti pažnju sa suštine, a suština je da se u BiH dogodio genocid. Oni kojima se to ne sviđa kroz incidente, provokacije i izjave žele skrenuti pažnju s te činjenice. Ja sam čovjek koji poznaje najviše članova SDA, a izvjesnog Asima S. koji se nalazi na fotografiji ne poznajem”, kazao je Zukić.

On je dodao kako je incident s napadom na Aleksandra Vučića isključivo rezultat propusta.

“Pratnja jeste uspjela da ga izbavi iz mase, ali je ona morala biti u značajnijem obimu. Morao je biti ostavljen širi prostor oko njega jer stavite Vučića i ljude bukvalno jedne uz druge, propust je pažnje i greška profesionalaca. Nije riječ ni o kakvom organizovanom napadu, nego o incidentu”, zaključio je Zukić.