SDA Novosti
13-jul-2015

Amir Zukić za Vijesti.ba: Rezolucija o Srebrenici je trebala biti pozitivan pomak ka pomirenju i povjerenju na Balkanu


amir-z

Priznavanjem genocida osudili bi se pojedinci koji su zarad velikosrpskih ciljeva počinili strašne zločine. Tada tek možemo krenuti naprijed i takav preokret u srbijanskoj politici bi dao doprinos boljim odnosima, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba Amir Zukić, generalni sekretar SDA i zastupnik ove stranke u Federalnom parlamentu.

VIJESTI.BA: Gospodine Zukiću, 11. jula će biti obilježena godišnjica genocida u zaštićenoj zoni UN-a. Gdje je Srebrenica danas, 20 godina nakon ovog zločina? 

ZUKIĆ: Srebrenica je tuga i bol bila tada, i danas je nakon 20 godina. S dubokim poštovanjem iskreno se suosjećamo sa porodicama žrtava. Obim ubijanja koji je spoveden na sistematski i organizovan način dokazuje, van svake sumnje, genocid. Genocid koji je negiran od strane počinioca. Poricanje genocida i napadi na kolonu sa tabutima jasno pokazuju da su snage koje su svjesno počinile genocid spremne ponoviti isto. Pitanje Srebrenice nije pitanje Srebreničana, to je pitanje svih nas. Srebrenica je kamen na kojem se povjerenje može graditi ili će u suprotnom izazvati dodatne podjele. Negiranje genocida je produženi grijeh srpskih političara koji se u društvenih djelatnosti, naročito u obrazovanju i odgoju nisu u stanju distancirati od genocidne ideologije, što opravdano zabrinjava jer takvo ponašanje upućuje na sumnje da se u budućnosti može ponoviti genocidna praksa nad nesrbima u BiH.

VIJESTI.BA: Kakva je poruka upućena neusvajanjem britanske rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a? 

ZUKIĆ: Ja sam razočaran neusvajanjem britanske rezolucije o Srebrenici u UN-u, ali nisam iznenađen i želim biti optimista da će se i to uskoro desiti. Ruski razlozi za protivljenje rezoluciji su jasni i odraz su srbijanskog lobiranja. Ovi pokazatelji potvrđuju u kojoj mjeri su duboke i teške podjele među onima koji su najodgovorniji za sudbinu mira, a time i za sudbinu čovječanstva.

Mi smo već davno trebali preći prag pravde ali Srbija nije smogla snage prihvatiti činjenice i istinu. Ne trebamo biti razočarani zbog neusvajanja rezolucije, jer njeno neusvajanje neće obrisati istinu, Srebrenica će ostati živa rana Evrope iako to srpski narod još nije spreman prihvatiti. Rezolucija o Srebrenici je pozitivno svjetlo civilizacije, a ruski veto je mrak u tunelu, a trebala je biti pozitivan pomak ka pomirenju i povjerenju na Balkanu. Sada smo otišli i suprotnom pravcu.

VIJESTI.BA: Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak u Srebrenicu 11. jula. No, Vi ste poručili da “neće biti dočekan sa toliko topline”. Zašto?

ZUKIĆ: U Srebrenicu je dobrodošao svako ko iskreno želi odati počast žrtvama i izraziti svoje suosjećanje preživjelim. Međutim, s pravom se sumnja u iskrene namjere premijera Srbije. Konstantna nastojanja Srbije da pokuša izjednačiti agresora i žrtvu postala su degutantna. Priznavanjem genocida osudili bi se pojedinci koji su zarad velikosrpskih ciljeva počinili strašne zločine. Tada tek možemo krenuti naprijed i takav preokret u srbijanskoj politici bi dao doprinos boljim odnosima.

Premijer Srbije Vučić još nije spreman, niti je smogao snage da prihvati ruku pomirenja Bošnjaka. Vučić se mora iskreno pokoriti i tražiti oprost za promašene politike svoga naroda, to je jedini ispravan put. Svjesni smo činjenice da nema dobrosusjedskih odnosa dok se premijer Srbije ne pojavi poput državnika Willy Brandta koji je kleknuo pred spomenikom i tražio oprost za zločine Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Ako već nisu iskreni i dobronamjerni, za BiH i Bošnjake je bolje da tada srbijanski lideri ne dođu u Srebrenicu.

VIJESTI.BA: U posljednjem razgovoru za Vijesti.ba nakon što je formirana vlast na federalnom nivou, kazali ste kako Vlada FBiH mora biti energična u okvirima saniranja posljedica djelovanja prethodne vlasti koja se bavila čestim smjenama, te međusobnim suočavanjima. No, to, očito, nije bio slučaj. Šta je rješenje za aktuelnu krizu vlasti? Novi koalicioni partneri, vanredni izbori, manjinska Vlada?  

ZUKIĆ: Treba istaći nespornu činjenicu da je isključivi krivac za trenutnu situaciju DF koji se u vlasti ponaša kao krajnje neodgovorna opozicija. SDA je pokazala spremnost na kompromis i snagu da vodi reformske procese. SDA je svjesna odgovornosti prema građanima i stalno traga za stabilnom parlamentarnom većinom koja bi omogućila pokretanje reformi. DF se od samog početka ponaša nezrelo i pokazuje da nije spremna uhvatiti se ukoštac sa rješavanjem problema. U prilog toj nezrelosti ide i njihovo polemisanje preko medija umjesto dogovora za stolom. Više su se bavili Kongresom SDA nego državom BiH.

Od vanrednih izbora ne bježimo ali nisu rješenje. Očekujemo da se ova situacija na nivou Federacije što prije riješi i da se posvetimo reformama za dobrobit građana.

VIJESTI.BA: Kako u ovakvoj situaciji funkcioniše Federalni parlament? Na koji način se kriza vlasti reflektuje na njegov rad?

ZUKIĆ: Rad Federalnog parlamenta je trenutno u zatišju. Na posljednoj sjednici od 98 zastupnika, mi nismo imali većinu da usvojimo dnevni red. Nedopustivo je da 98 zastupnika nema nikakvu odgovrnost prema građanima koji su ih izabrali. Očekujem da će se ova situacija što prije riješiti kako bi ovo tijelo moglo nastaviti svoj rad u punom kapacitetu.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete posjetu njemačke kancelarke Merkel našoj zemlji? Kakav utisak ste stekli o porukama koje je uputila?

ZUKIĆ: Smatram da je došla u pravo vrijeme. Posjeta Merkel našoj zemlji je ohrabrenje za provedbu ekonomskih reformi u BiH i to trebamo iskoristiti na najbolji način, a to je preuzimanje odgovornosti za evropsku budućnost BiH.

Poruke njemačke kancelarke Merkel su zaista optimistične i lijepo je čuti da je BiH, iako u vrlo složenoj političkoj situaciji, postigla određeni napredak. Merkel je došla sa jasnom poruku da želji dodatni napor BiH ka daljnim reformama i pozvala je na usvajanje reformske agende na čije usvanje SDA poziva već mjesecima. Ostatak posla je naš, mi moramo pokazati spremnost, zrelost, političku kompetenciju i nastaviti raditi na osiguranju boljeg životnog standarda građana.  Moramo provesti neophodne reforme kako bi se BiH što prije našla u porodici evropskih zemalja.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)