Saopćenja
22-sep-2017

Zgražavajuće su nestine koje iznosi Radončić


SDA-logo-slider

Zgražavajuće su neistine koje je Fahrudin Radončić iznio u emisiji  RTRS „Telering“o rahmetli Aliji Izetbegoviću  i Bošnjačkom saboru održanom 1993.godine.

Na pitanje novinara „je li 1993.godine pravljena muslimanska BiH“ Radončić je odgovorio: „Mi imamo historijska fakta da su predsjednici Tuđman i Milošević to nudili predsjedniku Izetbegoviću. Izetbegović je ‘93. u Holiday Innu napravio neki  fantomski bošnjački sabor koji je podržao tu ideju. Onda je u opkoljenom Sarajevu došlo do velike pobune bošnjačkih, ali i velikog dijela srpskih i hrvatskih intelektualaca da je to suludo.  Pod tim pritiskom došlo je do korekcije bošnjačke politike da ne ide u pravcu podjele zemlje nego u pravcu reintegracije BiH.“

Citiranom izjavom Fahrudin Radončić ponavlja sve ono što je velikosrpska propaganda izmišljala pravdajući agresiju na BiH. On je u stilu Riste Đoge, iznošenjem laži o Aliji Izetbegoviću i razlozima sazivanja, odnosno  rezultatima Bošnjačkog sabora, amnestirao zločince koji su izvršili agresiju na BiH i krivicu za rat i stradanje ponovo pokušao prenijeti na Bošnjake optužujući ih da su htjeli podijeliti BiH i stvoriti muslimansku državu.

Podsjećamo zlonamjernog Radončića na činjenice koje su poznate svim bh. patriotima:  Na Prvom Bošnjačkom saboru održanom u opkoljenom Sarajevu 27. i 28.septembra   1993.godine ispisane su  neke od najznačajnijih stranica historije BiH i Bošnjaka. Kompletan državni i vojni vrh sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu, vodeći ljudi Islamske zajednice BiH i  najznačajnijih kulturnih institucija, predstavnici akademske zajednice, 377 sabornika i 88 poslanika iz svih okruga BiH odbili su tada pokušaj nametanja zlokobnog plana o podjeli BiH. Jednoglasno je odbačen tzv. Ženevski mirovni plan koji je predviđao stvaranje tri etničke republike sa  pravom na secesiju u okviru labave državne zajednice. Eho ove hrabre i sudbonosne odluke odjeknuo je u svjetskoj javnosti kao herojski izbor između ponuđenog nepravednog mira i nastavka pravedne borbe za opstanak naroda i cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu.

Na istom zasjedanju, Bošnjački sabor donio je još jednu historijsku odluku. Usvojena je Deklaracija kojom je bosanskim muslimanima vraćeno nacionalno ime Bošnjak.

U bezočnoj borbi za vlast Fahrudin Radončić pokazuje da je spreman pogaziti najveće vrijednosti na kojima je utemeljena ova država, kao i najveće vrijednosti bošnjačkog naroda. Radončić je ovim nastupom nastavio  svoje subverzivno djelovanja i zato ne čude izjave koje je davao na suđenju u Prištini braneći svog partnera Keljmendija, a optužujući Bošnjake za početak rata u BiH.